słodkie

BEZGLUTENOWY CHLEBEK DAKTYLOWO-BANANOWY

Myślałam, że nie ma co pochylać się na tematem chlebka bananowego, przepisów na niego przecież w internetach bez liku, ale wygląda na to, że chlebek bananowy to po prostu pozycja obowiązkowa dla każdego bloga kulinarnego:)

Obiecałam ten przepis zaraz po tym jak wzbudził niespodziewany odzew na instagramie no i jest, wilgotny, bezglutenowy, słodzony daktylami, udekorowany gruszkami i cytrynowo-miodową glazurą chlebek bananowy.

Wypiekłam go w keksówce o długości 26 cm. Wyszedł dosyć wysoki i postanowiłam też przetestować go na dłuższej foremce no i powiem wam, że właśnie taki wysoki wychodzi lepszy, bo jest bardziej wilgotny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wylać tę ilość ciasta na dłuższą keksówkę 31 cm, pamiętając wtedy o tym, aby skrócić czas pieczenia o jakieś 10 min i nie przepiec ciasta, bo zrobi się suche.

.

.

BEZGLUTENOWY CHLEBEK DAKTYLOWO-BANANOWY

składniki na keksówkę 26 cm

  • 180 g mąki owsianej 
  • 100 g uprażonych zmielonych płatków migdałowych lub gotowej mąki migdałowej
  • 70 g mąki gryczanej 
  • 20 g mielonego siemienia lnianego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g daktyli (waga bez pestek)
  • 60 ml gorącej wody do zalania daktyli
  • 100 g jogurtu naturalnego (ja użyłam kokosowego)
  • 2 duże jajka 
  • 400 g banana, czyli 3 duże banany (waga banana bez skórki)
  • 60 g ksylitolu lub innego ulubioneg cukru
  • 110 g oleju kokosowego 
  • 1 duża dojrzała gruszka 

.

GLAZURA MIODOWO-CYTRYNOWA

  • 50 ml soku z cytryny 
  • 50 g miodu

.

przygotowanie

  1. Płatki migdałowe upraż w piekarniku, a następnie zmiksuj na mąkę w małym pudełku blendera. Możesz też użyć po prostu mąki migdałowej
  2. Olej kokosowy rozpuść na wolnym  ogniu i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Potrzebujemy, aby był płynny i w temp. pokojowej.
  3. Daktyle wypestkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 min.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Naszykuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Obierz gruszkę i pokrój wzdłuż na ósemki i skrop cytryną.
  7. Naszykuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki, mąki z mielonymi migdałami, siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem, gałką i ksylitolem. Do drugiej wbij jajka i rozmieszaj, następnie dodaj jogurt i zalane wodą daktyle, i zmiksuj wszystko na gładko. Banana rozgnieć widelcem na desce, dodaj do mokrych składników i wymieszaj. Chlebek wychodzi lepszy, kiedy banan nie jest zmiksowany na gładko z resztą mokrych składników. Dolej wystudzony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. 
  8. Połącz mokre i suche składniki, i wymieszaj ciasto. Następnie wylej ciasto do foremki.
  9. Na górze ułóż gruszki i wstaw do pieczenia na 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  10. Kiedy ciasto wystygnie zrób glazurę. W rondelku połącz sok z cytryny i miód. Gotuj wszystko, aż płyn zmniejszy swoją objętość i zacznie delikatnie gęstnieć. Oblej ciasto glazurą i poczekaj, aż przestygnie.

.