Myślałam, że nie ma co pochylać się na tematem chlebka bananowego, przepisów na niego przecież w internetach bez liku, ale wygląda na to, że chlebek bananowy to po prostu pozycja obowiązkowa dla każdego bloga kulinarnego:)
Obiecałam ten przepis zaraz po tym jak wzbudził niespodziewany odzew na instagramie no i jest, wilgotny, bezglutenowy, słodzony daktylami, udekorowany gruszkami i cytrynowo-miodową glazurą chlebek bananowy.
Wypiekłam go w keksówce o długości 26 cm. Wyszedł dosyć wysoki i postanowiłam też przetestować go na dłuższej foremce no i powiem wam, że właśnie taki wysoki wychodzi lepszy, bo jest bardziej wilgotny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wylać tę ilość ciasta na dłuższą keksówkę 31 cm, pamiętając wtedy o tym, aby skrócić czas pieczenia o jakieś 10 min i nie przepiec ciasta, bo zrobi się suche.
.
.
BEZGLUTENOWY CHLEBEK DAKTYLOWO-BANANOWY
składniki na keksówkę 26 cm
- 180 g mąki owsianej
- 100 g uprażonych zmielonych płatków migdałowych lub gotowej mąki migdałowej
- 70 g mąki gryczanej
- 20 g mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g daktyli (waga bez pestek)
- 60 ml gorącej wody do zalania daktyli
- 100 g jogurtu naturalnego (ja użyłam kokosowego)
- 2 duże jajka
- 400 g banana, czyli 3 duże banany (waga banana bez skórki)
- 60 g ksylitolu lub innego ulubioneg cukru
- 110 g oleju kokosowego
- 1 duża dojrzała gruszka
.
GLAZURA MIODOWO-CYTRYNOWA
- 50 ml soku z cytryny
- 50 g miodu
.
przygotowanie
- Płatki migdałowe upraż w piekarniku, a następnie zmiksuj na mąkę w małym pudełku blendera. Możesz też użyć po prostu mąki migdałowej
- Olej kokosowy rozpuść na wolnym ogniu i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Potrzebujemy, aby był płynny i w temp. pokojowej.
- Daktyle wypestkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Naszykuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Obierz gruszkę i pokrój wzdłuż na ósemki i skrop cytryną.
- Naszykuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki, mąki z mielonymi migdałami, siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem, gałką i ksylitolem. Do drugiej wbij jajka i rozmieszaj, następnie dodaj jogurt i zalane wodą daktyle, i zmiksuj wszystko na gładko. Banana rozgnieć widelcem na desce, dodaj do mokrych składników i wymieszaj. Chlebek wychodzi lepszy, kiedy banan nie jest zmiksowany na gładko z resztą mokrych składników. Dolej wystudzony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
- Połącz mokre i suche składniki, i wymieszaj ciasto. Następnie wylej ciasto do foremki.
- Na górze ułóż gruszki i wstaw do pieczenia na 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
- Kiedy ciasto wystygnie zrób glazurę. W rondelku połącz sok z cytryny i miód. Gotuj wszystko, aż płyn zmniejszy swoją objętość i zacznie delikatnie gęstnieć. Oblej ciasto glazurą i poczekaj, aż przestygnie.
.