słodkie

ŚWIĄTECZNE CIASTO MAKOWE Z KRUSZONKĄ

Moja mama na pewno upiecze na święta tradycyjnego, zawijanego, drożdżowego makowca, którego uwielbiam. Jak zawsze będę próbować najeść się na zapas, bo najlepszy jest zaraz po upieczeniu. Ciasto drożdżowe niestety ma to do siebie, że po kilku świątecznych dniach nie zachwyca już tak jak zaraz po upieczeniu. Dlatego przywiozę do rodzinnego domu swoje ciasto makowe, które nie dość, że jest wersją dla leniuszków, którym nie chce się kręcić maku, to dodatkowo w ogóle nie traci na świeżości. To zasługa jogurtu, którego używam do wymieszania orkiszowego ciasta, które podtrzymuje masę makową. Kiedy we mnie budzi się leniuszek, to sięgam po suchy mielony mak, ale nigdy po gotową masę makową. Można wyczarować własną masę makową idąc tylko nieco na skróty.

Zachęcam Was mocno do użycia cukrów o karmelowym posmaku, które sprawią, że ciasto będzie wyjątkowe i odświętne. Cukier kokoswy jest zdecydowanie moim faworytem, chociaż ciemny muscovado w niczym mu nie ustępuje. Zamiast żurawiny możecie oczywiście użyć rodzynek albo suszonych fig, a orzechy włoskie podmienić na inne ulubione. Wersja z migdałami czy orzechami laskowymi będzie równie rozkoszna i wciąż w świątecznym klimacie. 

Ciasto:

  • 125 g jogurtu greckiego roślinnego lub krowiego
  • 125 ml dowolnego mleka
  • 30 g oleju lub roztopionego masła 
  • 90 g cukru (użyłam cukru kokosowego)
  • 200 g jasnej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 350 ml dowolnego mleka
  • 60 g masła lub oleju (1/4 szklanki)
  • 100 g cukru kokosowego, muscovado lub trzcinowego
  • 50 g semoliny lub kaszy manny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 200 g maku mielonego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ ml goździka 
  • ½ ml ziela 
  • 50 g żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 60 ml soku z pomarańczy (1/4 szklanki)
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • 1/2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka

  • 60 g dobrej roślinnej margaryny np. Alsan lub masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej

Zacznij od przygotowania kruszonki. W małym pudełku blendera umieść masło i i cukier puder. Zmiksuj składniki na gładką masę. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko do połączenia. Odstaw kruszonkę do lodówki. Teraz zajmij się masą makową. Przebierz orzechy włoskie i posiekaj. W misce połącz mielony mak, przyprawy, siemię lniane, żurawinę i orzechy. W garnku połącz mleko, masło, cukier i semolinę. Zagotuj wszystko mieszając i uważając, żeby nie zrobiły się grudki i żeby semolina nie przywarła do dna. Wszystko delikatnie zgęstnieje. Zagotowane mleko z semoliną dodaj do maku z dodatkami. Dodaj również skórkę i sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj wszystko i odstaw na bok.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy 24 cm do pieczenia. Nasmaruj ją tłuszczem i oprósz mąką strzepując nadmiar. Przygotuj dwie miski. W jednej połącz jogurt grecki z mlekiem, cukrem i roztopionym masłem lub olejem. Zmiksuj wszystko na gładko. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połącz wszystko i wyłóż na foremkę do pieczenia. Na warstwę ciasta wyłóż masę makową, a na samą górę kruszonkę. Piecz przez ok. 50-60 min na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia a przez podaniem oprósz cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *