słodkie

JOGURTOWO-CYTRYNOWA BABA Z LIŚCIEM LAUROWYM

Wawrzyn szlachetny czyli liść laurowy zwany również liściem bobkowym to jedna z tych przypraw, które po prostu zawsze w kuchni są. Jego obecności w każdej polskiej szafce kuchennej się po prostu nie kwestionuje. W skrócie, liścia laurowego każdy zna i szanuje. Najczęściej sięgamy po niego gotując buliony i zupy, sosy, marynaty lub kisząc warzywa. Trzyma sztamę z zielem angielskim i często w duecie podbijają smak dań. Rzadko jednak myślimy o liściu laurowym w kontekście deserów czy słodkich wypieków i pora to zmienić, bo liść laurowy tak jak tymianek czy rozmaryn potrafi nadać animuszu słodkościom. W kuchni jak w życiu, warto być otwartym nieoczywiste połączenia.

Pomysł na wielkanocną babę z liściem laurowym zakiełkował w mojej głowie już jakiś czas temu. Żeby zdążyć przed Wielkanocą zabrałam się za wypiekanie fajnych babeczek miesiąc temu i zrobiłam kilka podejść do tematu zanim stwierdziłam, że tak, mam to! Były wersje z jajkami i masłem, ale wersja wegańska jest najbliższa memu sercu. Jeśli będziecie mieli możliwość zakupienia świeżych liści laurowych, to nie wahajcie się ani chwili, bo te nadadzą babie jeszcze głębszego aromatu.

Zależało mi na użyciu mąki pełnoziarnistej, ale możecie zamienić ją na jasną mąkę pszenną. Nie rezygnujcie jednak z mąki migdałowej. Jeśli nie uda wam się zdobyć gotowej mąki migdałowej, sięgnijcie na przykład po płatki migdałowe i zmiksujcie je drobno w pudełku blendera. Jogurt też jest pozycją obowiązkową na liście zakupów. Cieszy mnie ogromnie to, że bez problemu można już kupić roślinne jogurty niemalże w każdym sklepie. Ja wybrałam sojowo-kokosowy, ale sprawdzi się każdy inny.

JOGURTOWO-CYTRYNOWA BABA Z LIŚCIEM LAUROWYM

  • 180 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 90 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 120 g dobrej roślinnej margaryny
  • 12 liści laurowych 
  • 120 g cukru
  • 125 ml jogurtu sojowego
  • 60 ml soku z cytryny
  • 60 ml mleka owsianego
  • 1/2 łyżki skórki cytrynowej 
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Rozpuść margarynę i wrzuć do niej 10 liści laurowych. Odstaw na godzinę, żeby tłuszcz nabrał aromatu. Po tym czasie wyciągnij liście. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naszykuj foremkę do pieczenia baby. Natłuść ją i oprósz mąką strzepując nadmiar.

Naszykuj dwie miski i małe pudełko blendera. W jednej misce połącz mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i siemię lnianie. W drugiej misce wymieszaj połowę cukru podanego w przepisie (60g), jogurt, mleko, sok z cytryny. W pudełku blendera zmiksuj pozostały cukier (60g), skórki cytrynową i pomarańczową i dwa liście laurowe. Dodaj zmiksowane składniki do miski z mokrymi składnikami i wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki. Wymieszaj wszystko i wyłóż do foremki. Piecz ok. 45-50 min. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Pozwól babie wystygnąć zanim oblejesz ją lukrem.

LUKIER CYTRYNOWY

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mleka kokosowego

Połącz wszystkie składniki w misce i utrzyj na gładką masę. Oblej babę lukrem. Na koniec obsyp babę makiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *