zupy

ZUPA Z PIECZONEJ KALAREPKI I PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Kalarepkę najczęściej chrupię samą na surowo. Znika zanim użyję jej w sałatce lub surówce. A jeśli mam jeść ją na ciepło, to trafia do piekarnika. Zrumieniona nabiera animuszu i smakuje nieziemsko dobrze. Zamarzyła mi się zupa, w której kalarepka grać będzie pierwsze skrzypce i nic nie przyćmi jej smaku, dlatego połączyłam ją z ziemniakiem, który nadał gęstości zupie i przyprawiłam delikatnie tylko gałką muszkatołową. Na górę ciecierzyca i coś zielonego, najlepiej pesto, a o tej porze roku wiadomo z czego, z czosnku niedźwiedziego!

Czosnek niedźwiedzi zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Legenda głosi, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się z snu zimowego. Rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji. W Polsce pędy czosnku niedźwiedziego pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia w Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej i w okolicach Sandomierza. W Polsce objęty jest ochroną częściową, a to oznacza, że nie można go zrywać w lesie! Ha! Ale na szczęście czosnek niedźwiedzi można uprawiać.

To już ostatni dzwonek, żeby zrobić większe zapasy i uzbroić się w zestaw słoiczków na zimę, które pomogą nam zadbać o odporność, bo musicie widzieć, że działanie czosnku niedźwiedziego jest bardzo podobne do zwykłego czosnku. Jest naszym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami.

Przebierając liście czosnku niedźwiedziego na pesto stwierdziłam, że zrobię delikatną wersję i zblanszowałam liście we wrzątku. Polecam tę wersję wszystkim, dla których czosnek niedźwiedzi wydaje się za ostry. Można oczywiście użyć surowych liści, albo tylko część liści zblanszować. Do pesto trafiły orzechy laskowe, ale możecie zamienić je na migdały, nerkowce lub słonecznik.

KREMOWA ZUPA Z KALAREPKI (3-4 porcje)

  • 3 kalarepki (800g)
  • 2 małe ziemniaki (200g)
  • 2 małe cebule (200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy (2 łyżki do pieczenia kalarepki i 2 łyżki do smażenia cebuli)
  • 500 ml bulionu
  • 125 ml śmietany sojowej (1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo mielony pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naszykuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Kalarepkę obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i solą. Wyłóż na blaszkę i wstaw do pieczenia na ok. 20 min. Kalarepka ma się lekko zrumienić.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wypłucz z nadmiaru skrobi. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Rozgrzej delikatnie oliwę na patelni i usmaż na niej cebulę z czosnkiem. Pamiętaj posolić 😉 Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki i zalej wszystko bulionem. Zagotuj i gotuj wszystko ok. 10 min, aż ziemniaki zmiękną.

Na ostatnim etapie dodaj śmietanę sojową i upieczoną kalarepkę (część kalarepki możesz zostawić w kawałkach do ozdobienia zupy). Zmiksuj zupę na gładko. Nie miksuj jej zbyt długo i intensywnie, bo zamieni się w budyń za sprawą miksowanej na ciepło skrobi zawartej w ziemniakach. Jeśli robisz zupę z wyprzedzeniem i masz czas, to pozwól zupie przestygnąć przed miksowaniem. Dopraw na koniec sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym pieprzem, i podgrzej przed podaniem.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  • 3 pęczki czosnku niedźwiedziego (180g)
  • 1 garść liści szpinaku (50g)
  • 50 g uprażonych orzechów laskowych
  • 180-200 ml oliwy
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól

DODATKI

  • 150-200 g ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki

Zagotuj w garnku wodę. Zanurz na chwilę liście czosnku i natychmiast schłódź je w zimnej wodzie. Odciśnij z nadmiaru wody w ściereczce lub ręczniku papierowym. Orzechy laskowe zsiekaj drobno w pudełku blendera. Jeśli nie masz uprażonych i obranych orzechów, to najpierw upraż je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 min, a następnie obierz je ze skórek.

W pudełku blendera umieść wszystkie składniki pesto i miksuj włączając i wyłączając blender. Dzięki temu nie zmiksujesz wszystkiego od razu na gładką pastę. Powinno być widać kawałki orzechów.

Z tego przepisu wyjdzie więcej pesto niż potrzebujesz do zupy.

Teraz wymieszaj ciecierzycę z pesto, nabierając po ok. 1 łyżce pesto na porcję zupy.

Rozlej zupę na talerze, nałóż ciecierzycę z pesto i zajadaj:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *