dania główne

ZIMOWE GALETTE Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Rustykalne w wyglądzie okrągłe kruche ciasto, którego zawinięte do środka brzegi skrywają słodki lub wytrawny farsz. Do galette można wkomponować wszystko co sezonowe, na co akurat mamy ochotę. Można je upiec na słodko z sezonowymi owocami lub zrobić wersję wytrawną z warzywami i serem. Galette wywodzi się z kuchni francuskiej, a jego najbardziej znana słodka wersja to Galette de Rois czyli Ciasto Trzech Króli, które wypieka się na 6 stycznia. To ciasto francuskie zapieczone z masą migdałową z dodatkiem jaj i masła. Galette wypieka się też czasem na cieście kruchym lub drożdżowym. 

Ja najczęściej piekę wytrawne galette na roślinnym kruchym cieście i takim dzisiaj się z wami podzielę. Orkiszowe ciasto z dodatkiem oleju kokosowego, roślinny ser na bazie tofu i nerkowców oraz sezonowe warzywa, w tym cykoria, którą uwielbiam, a która mam wrażenie, że jest niedoceniana i często omijana w sklepach. Na pewno trzeba polubić się z jej goryczką, jeśli chcemy ją chrupać na surowo. Ale już cykoria skarmelizowana na patelni, to całkiem inna bajka. Kilka minut na patelni zdecydowanie łagodzi jej gorycz. Dajcie jej szansę i zróbcie dla niej na stałe miejsce w swoich lodówkach. Teraz jest na nią najlepszy czas, bo to to roślina zimowa, najlepsza do pałaszowania od listopada do kwietnia, czyli w okresie, kiedy mniej jest świeżych lokalnych warzyw. Zawiera mnóstwo cennych składników, witamin i minerałów takich jak: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy. Cykoria pobudza apetyt i korzystnie wpływa na pracę wątroby, zwiększa przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek i poprawia pracę nerek. Imponująca lista 🙂

Będąc w warzywniaku wybierajcie cykorię o jasnozielonych listkach, zwartych i mocno do siebie przylegających. Im mocniej zielone listki, tym więcej goryczy w cykorii. Zwróćcie też uwagę na to, żeby nie miała żadnych plamek.

Oczywiście jak zawsze w kuchni pełna swoboda i możecie stworzyć swój własny ulubiony zestaw warzyw;)

CIASTO NA GALETTE

  • 200 g jasnej mąki orkiszowej
  • 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 100 g oleju kokosowego
  • 90 ml zimnej wody

Mąki wymieszaj z solą i cukrem w pudełku blendera. Dodaj skórkę cytrynową, olej kokosowy i zsiekaj ciasto. Dodaj wodę i ponownie zsiekaj ciasto do połączenia składników. Ciasto uformuj w kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię do żywności i wstaw do lodówki na 0,5-1 godziny. W tym czasie przygotuj serek i warzywa.

WARZYWA DO GALETTE

BURAKI

  • 200 g buraków (2 małe buraki lub 1 duży)

Buraki upiecz zawinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości buraków. Powinno to zająć ok. 1,5 godziny. Po ostygnięciu obierz i pokrój w łódki.

WARZYWA PIECZONE W PRZYPRAWACH

  • 350 g marchewki (3 średnie sztuki)
  • 150 g pietruchy (2 średnie sztuki )
  • 100 g szalotki (3 małe)
  • 200 g batata (1/2 batata)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1 łyżeczka tymianku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Szalotki obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Pozostałe warzywa: marchew, pietruszkę i batata umyj, obierz i pokrój w ulubione kształty. Pamiętaj, żeby wszystkie były podobnej wielkości, żeby upiekły się równomiernie. Pokrojone warzywa wymieszaj z oliwą i przyprawami. Naszykuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem i wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz warzywa ok. 25 min, aż lekko się zrumienią. Po upieczeniu dodaj do nich pokrojone buraczki i wymieszaj.

KARMELIZOWANA CYKORIA

  • 2 cykorie (ok. 300 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 łyżka cukru lub miodu 

Cykorię przekrój wzdłuż na pól. Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oliwy. Połóż cykorie na patelni przekrojem do dołu i smaż kilka minut, aż się ładnie zrumienią. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejnych kilka minut. Przewróć z powrotem, wlej sok z pomarańczy, sok z cytryny i miód albo cukier. Na nieco większym ogniu gotuj chwilę wszystko, aż sok się zagęści i zredukuje do syropu. Uważaj, żeby nie przypalić cukru. Gotową cykorię ściągnij z patelni

SEREK Z TOFU I NERKOWCÓW

  • 80 g nerkowców 
  • 180 g tofu
  • 80 ml mleka owsianego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki miso (10 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Szczypta cukru
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Nerkowce namocz na kilka godzin albo ugotuj 15 min. W pudełku blendera umieść najpierw nerkowce i zmiksuj je. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładki twarożek.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na grubość ok. 3-5 mm. Ja robię to między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieś ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia. Powinno zająć całą blaszkę. Na środku rozsmaruj twarożek. Na twarożku rozłóż upieczone warzywa oraz skarmelizowaną cykorię. Zawiń brzegi i wstaw galette do pieczenia na ok. 45-50 min. Ciasto ma się zrumienić. Można je zajadać na ciepło i na zimno, najlepiej z mieszanką sałat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *