przystawki śniadania

WIOSENNY HUMMUS Z ZIELONEGO GROSZKU I SZPARAGÓW

Hummus to temat, który nigdy się nie nudzi, prawda? Ta magiczna pasta z ciecierzycy i tahiny kradnie każde serce. Założę się, że jest w czołówce najczęściej jedzonych past wśród wszystkich roślinożerców. Można przyrządzić go na wiele sposobów dodając ulubione, sezonowe dodatki miksując je razem z pastą lub aranżując z nich oprawę. Przepis na hummus znajdzie się na każdym szanującym się blogu. Musiał się w takim razie znaleźć i u mnie.

Klasyczny miksuję najczęściej, ale lubię czasem sięgnąć po inne strączki i koniecznie sezonowe dodatki. Wiosna w pełni i w głowie zielono, więc wybór padł na zielony groszek, a skoro maj to nie mogło zabraknąć szparagów. W hummusie zawieruszył się też szpinak. Wszystkie razem sprawiły, że powstała rozkosznie zielona pasta, którą zajadałam z orkiszowymi podpłomykami.

Hummus z zielonego groszku trudno zmiksować tak, żeby był super gładki jak ten z ciecierzycy, ale jeśli jesteś hummusową purystką/hummusowym purystą, to możesz go przetrzeć przez sitko. Mi osobiście nie przeszkadza jego tekstura, ale nie przecieram go przede wszystkim dlatego, że jak tylko jest gotowy, to chcę go jeść jak najszybciej;)

HUMMUS Z ZIELONEGO GROSZKU

  • 250 g mrożonego zielonego groszku 
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • garść szpinaku (50 g)
  • 120 g tahiny (niepełna 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka soku z cytryny 15 ml
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i szczypta cukru do smaku

Zagotuj wodę w garnku. Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końcówki. Wystarczy je ułamać, pękną we właściwym miejscu. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki, główki zachowaj w całości, usmażysz je do dekoracji. Na posolony wrzątek wrzuć zielony groszek i pokrojone szparagi (bez główek). Gotuj 2 min. Odcedź i schłódź zimną wodą. Najlepiej wrzucić ugotowany groszek ze szparagami do miski z zimną wodą. Kiedy się schłodzi odcedź. W pudełku blendera umieść wszystkie składniki i zmiksuj wszystko na gładką masę. Główki szparagów przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej patelnię wlej ok. 1/2 łyżki oleju i wrzuć pokrojone szparagi. Posól i smaż na dużym ogniu ok. 3 min co jakiś czas mieszając. Kiedy będą gotowe zrzuć je z patelni na talerz. Rozsmaruj porcję hummusu na talerzu i ułóż na nim dodatki. Zajadaj z podpłomykiem lub ulubionym pieczywem.

DODATKI

  • główki szparagów
  • pokrojone na mandolinie rzodkiewki wymieszane z solą
  • posiekane uprażone orzechy laskowe
  • oliwa

PODPŁOMYKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE

  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej plus mąka do podsypywania
  • 100 g jogurtu sojowego 
  • 150 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki zakwasu żytniego 35 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki 
  • 2 łyżki syropu klonowego lub melasy buraczanej 
  • opcjonalnie roztopiona dobrej jakości roślinna margaryna do posmarowania podpłomyków

Wymieszaj w misce mąki z solą i czarnuszką. W drugiej misce wymieszaj jogurt z mlekiem, zakwasem i syropem klonowym. Dodaj mokre składniki do suchym i zagnieć gładkie ciasto. Możesz użyć robota kuchennego lub zagnieść ciasto dłońmi. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw na noc. Rano zagnieć je i podziel na 8 części. Rozgrzej patelnię, a w rondelku rozpuść maragarynę. Wałkuj kawałki ciasta na okrągłe placki o grubości ok. 2-3 mm i wrzucaj na rozgrzaną suchą patelnię. Wypiekaj je po ok. 2-3 min z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Nie wypiekaj ich zbyt długo, bo zrobią się zbyt twarde. Wypieczone podpłomyki trzymaj na talerzu zawinięte w wilgotną szmatkę, dzięki temu nie wyschną i będą elastyczne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *