Ostatnim rzutem na taśmę dzielę się z wami przepisem na tę cudowną pieczeń wielkanocną, którą upiekłam tydzień temu. Jeśli wahaliście się i jeszcze nie zdecydowaliście jaki pasztet upiec na święta, to śpieszę z pomocą i podpowiadam. Lista składników jest krótka, przepis banalnie prosty, a efekt zachwycający. Chyba znalazłam swój ulubiony wielkanocny wypiek.

Bardzo lubię kiedy w pasztetach widać i czuć pod zębem kawałki warzyw, strączków i orzechów. Zazwyczaj siekam delikatnie wszystkie składniki, ale jeśli wolicie, aby była gładsza i bardziej zwarta, możecie użyć blendera z jego standardową końcówką i w kilku miejscach mocniej zmiksować.

Wielkanocna pieczeń marchewkowo-pistacjowa
- 3 duże marchewki (0,5 kg)
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (300 g ugotowanej czyli ok. 150 g suchej ciecierzycy)
- 3 łyżki tahiny (60 g)
- 1/3 szklanki obranych pistacji (50 g – waga po obraniu)
- 2 gałązki selera naciowego (120 g)
- 1 cebula (120 g)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju (45 g)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
- sól, cukier trzcinowy i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 30 g płatków jaglanych
Jeśli będziesz gotować ciecierzycę na pieczeń, to pamiętaj namoczyć ją odpowiednio wcześniej. Powinna namaczać się od 8 do 12 godzin. Ugotowaną ciecierzycę umieść w dużym pudełku blendera i zsiekaj tak, żeby tylko częściowo była zmiksowana i żeby było widać większe kawałki. Przerzuć ciecierzycę do miski, w której będziesz mieszać masę na pieczeń.
Obierz pistacje i posiekaj je w pudełku blendera zostawiając trochę większych kawałków. Dodaj je do ciecierzycy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cebulkę i czosnek pokrój w kostkę. Marchew obierz i posiekaj drobno w pudełku blendera. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Wrzuć cebulę i czosnek. Posól i dodaj tymianek. Smaż cebulkę ok. 10 minut. Dodaj posiekaną marchew, posól i smaż wszystko kilka minut, aż marchew lekko zmięknie. Usmażoną cebulkę z marchewką dodaj do ciecierzycy z pistacjami. Dodaj natkę pietruszki oraz tahinę i dopraw wszystko sokiem z pomarańczy i cytryny, skórką z cytryny, gałką muszkatołową, solą, odrobiną cukru trzcinowego i pieprzem. Na koniec dodaj płatki jaglane i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż foremkę o długości 21 cm papierem do pieczenia i nałóż do niej masę. Piecz pieczeń ok. 45-50 min aż ładnie się zrumieni. Pozwól jej ostygnąć zanim zaczniesz ją kroić.