dania główne

ŚWIĄTECZNE PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

To, że na każdym wigilijnym stole wylądują tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami jest jasne jak słońce. Z tym się nie dyskutuje. Ruskie tez pewnie mają swoich fanów. Na święta lepimy hurtowo, najlepiej w większym gronie, wtedy robota idzie szybciej i sprawniej. No i w fajnej atmosferze. Mam w zwyczaju dorzucać każdego roku na wigilijny stół coś innego, mniej tradycyjnego i dać rodzinie okazję do skosztowania czegoś nowego. Tak naprawdę w tej świątecznej kuchennej gorączce wyczarowanie jeszcze jednego farszu nie robi różnicy. W tym roku planuję zrobić pierogi z czerwoną kapustą, a do ciasta na te pierogi dodam odrobinę maku. Co tu dużo gadać, ten fioletowy farsz wyglądający ze środka pieroga jest po prostu uroczy! 
Przepis na ten farsz możecie też wykorzystać nieco inaczej, na przykład do zrobienia duszonej czerwonej kapusty jako dodatku do drugiego dania. Wystarczy pominąć ostatni etap, nie dodawać tofu i nie siekać uduszonej kapusty w pudełku blendera.

Farsz z czerwonej kapusty:

  • 0,4 kg poszatkowanej kapusty czerwonej
  • 0,15 kg cebuli (2 małe czerwone cebulki)
  • 45 g cukru muscovado (3 płaskie łyżki)
  • 60 ml octu balsamicznego (1/4 szklanki)
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina (1/2 szklanki)
  • 1 kostka wędzonego tofu 
  • 1 jabłko 
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju 


Kpustę pokrój. Jeśli masz, to użyj mandoliny. Dzięki temu pokroisz kapustę bardzo cienko. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Rozgrzej olej na dużej patelni i wrzuć cebulę. Posól, dodaj tymianek i smaż ok. 10 min mieszając w międzyczasie. W czasie kiedy cebula będzie się smażyć obierz jabłko i pokrój w kostkę. Dodasz je później razem z kapustą. Kiedy cebula się usmaży dodaj cukier muscovado i ocet balsamiczny. Zredukuj wszystko, aż zacznie robić się syrop. Kiedy płyn zgęstnieje dodaj kapustę i jabłko. Podlej wszystko winem i duś pod przykryciem przez ok. 20 min. W trakcie możesz delikatnie podlewać wodą, jeśli kapusta będzie miała za mało płynu. Na ostatnim etapie zabierz pokrywkę i na mocniejszym ogniu odparuj płyn tak, żeby farsz nie był zbyt mokry. Odstaw kapustę do ostygnięcia. W czasie kiedy będzie stygnąć, zagnieć ciasto na pierogi, a kiedy zagnieciesz ciasto to wróć do farszu. Dodaj do niego pokruszone wędzone tofu i wymieszaj. Teraz partiami zsiekaj farsz w pudełku blendera, żeby wygodniej było lepić pierogi.


Ciasto: 

  • 200 g jasnej mąki pszennej
  • 200 g semoliny 
  • 210 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka maku 


Do miski przesiej mąki, dodać sól i łyżkę oleju. Jeśli nie masz semoliny użyj po prostu w całości jasnej pszennej mąki. Zalej mąkę wodą i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zajmie ci to ok. 10 min. Wyrobione ciasto przykryj na talerzu ciepłą miseczką i odstaw na ok. pół godziny. Zagotuj wodę w garnku i posól. Ciasto rozwałkuj cienko podsypując mąką w razie potrzeby. Wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi nadając im dowolny, ulubiony kształt. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym ogniu 2 minuty od wypłynięcia.