dania główne

ŚWIĄTECZNA ZAPIEKANKA Z KOLOROWYCH WARZYW

W miniony weekend zaszyłam się w kuchni i gotowałam z myślą o świętach. Plan był taki, żeby przetestować kilka pomysłów, zaplanować świąteczne menu i przygotować przepisy, którymi będę mogła się z Wami podzielić. 

Przepis numer jeden i piękna kolorowa zapiekanka z buraków, dyni piżmowej i selera. Wszystkie warzywa połączone śmietanką z orzechów nerkowca i doprawione ziołami. Zapiekanka prezentuje się wyjątkowo i odświętnie, czyli tak jak powinny wyglądać dania na świątecznym stole. 

Ważne jest to, aby przygotować ją dzień wcześniej. Zapiekanka musi wystygnąć, zanim zabierzemy się za krojenie. Przetestowałam ją jako dodatek do obiadu i zajadałam ją też z pieczywem na śniadanie. Odgrzać ją można w piekarniku (i tu uczulam, aby nie używać termoobiegu, bo za bardzo obeschnie) albo na suchej patelni.

ZAPIEKANKA Z DYNI PIŻMOWEJ, BURAKÓW I SELERA ZE ŚMIETANKĄ Z NERKOWCÓW

Warzywa:

  • 1 duży seler
  • 1 duża dynia piżmowa
  • 2 większe buraki
  • olej 
  • sól

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni (bez termoobiegu). Wszystkie warzywa piekę najpierw w całości. Dynię obieram obieraczką, smaruję lekko olejem i solę. Selerowi ścinam tylko zabrudzoną część z korzonkami, myję, smaruję olejem i solę. Buraki myję i zawijam w folię aluminiową. Wszystkie warzywa wstawiam do pieczenia. Dynia i seler potrzebują ok. 40 min, buraki piekę dłużej około, 1,5 h. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, zawsze sprawdzam je nożykiem. Warzywa nie mogą zrobić się zbyt miękkie, mają zachować jędrność. Chodzi o to, aby można je było łatwo pokroić w cienkie plasterki o grubości kilku mm. Selera i buraki oczywiście obieram ze skórki przed krojeniem na plasterki. Z dyni wykorzystuję głównie tę część bez pestek.

Śmietanka z nerkowców:

  • 180 g nerkowców (1 szklanka)
  • 300 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 15 g skrobi z tapioki (może być też ziemniaczana lub kukurydziana)
  • 30 ml soku z cytryny (2 łyżki)
  • 30 g rozpuszczonego masła (najlepiej klarowanego)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Nerkowce moczę przez co najmniej 4 godziny albo gotuję przez 15 min. Potem miksuje je na gładką śmietankę z mlekiem i przyprawami. Na koniec dodaję skrobię, sok z cytryny i rozpuszczone masło, i miksuję chwilę do połączenia.

Keksówkę o długości 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie foremki rozsmarowuję ok. 3 łyżki śmietanki i zaczynam układać warstwami warzywa zaczynając od selera, następnie dynia i buraki. Każdą warstwę przekładam ok. 3 łyżkami śmietanki. Powtarzam to do wypełnienia keksówki, dociskając kolejne warzywne warstwy. Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po godzinie włączam na kilka minut funkcję grill, żeby ją zrumienić. Gotowe!:)

A kiedy nie czekam na to, aż ostygnie i zaczynam kroić, to zapiekanka się rozjeżdża, ale smakuje równie wybitnie ;P