Gofry na śniadanie? Zawsze! Najlepiej takie, po których poczuję przypływ mocy, dlatego dzisiaj na śniadanie zamieszałam ciasto na gofry dla sportowców! Pełne dobrego roślinnego białka. Ich bazą jest mąka z ciecierzycy i mąka ryżowa. Swój kolor zawdzięczają dodanemu do ciasta puree z pieczonych buraczków. Postanowiłam tym razem przełamać swój zwyczaj jedzenia gofrów na słodko i tak powstała wersja wytrawna z ogrodowym jogurtem i szparagami, którymi trzeba przecież nasycić się zanim będziemy je już tylko wspominać i wyczekiwać kolejnej wiosny, kolejnego maja.

BEZGLUTENOWE GOFRY CIECIORKOWO-BURACZKOWE
3-4 porcje
- 160 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 160 g upieczonych i obranych buraczków (3 małe buraczki)
- 300 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Z wyprzedzeniem upiecz buraczki. W mojej lodówce zawsze czekają na mnie upieczone buraczki i staram się je piec w większej ilości. Piekę je w temperaturze 200 stopni zawinięte w folię aluminiową. W zależności od ich wielkości zajmuje to około 1,5 godziny. Przed użyciem obierz je ze skórki.
A teraz ciasto na gofry. W dużej misce połącz mąki z siemieniem lnianym, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W pojemniku blendera zmiksuj upieczone do miękkości i obrane buraczki z mlekiem roślinnym, oliwą i sokiem z cytryny. Połącz mokre i suche składniki. Odstaw ciasto na ok. 5-10 min. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj ją olejem roślinnym. Wyłóż po porcji ciasta na każdy kafelek i zamknij gofrownicę. Piecz gofry ok. 5-6 min. Wytrzymaj i nie zaglądaj do środka przez pierwszych kilka minut, bo się goferki rozwalą;) Ja upieczone gofry zostawiam chwilę na otwartej gofrownicy, nabierają wtedy dodatkowej chrupkości.
SOS OGRODOWY
- 200 g jogurtu sojowego
- 1 1/2 łyżki drobno posiekanej natki
- 1 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1 1/2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Wymieszaj jogurt z zieleniną. Jeśli masz ochotę, możesz dodać na przykład miętę lub bazylię. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw wszystko sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
SZPARAGI
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 łyżka oliwy
- sól
Szparagom odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki, główki zostaw w całości. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i wrzuć szparagi. Podsmaż je krótko (2-3 min) na większym ogniu i zrzuć z patelni na talerz.
Gotowe gofry okraś sosem jogurtowym i udekoruj rukolą, usmażonymi szparagami i prażonym słonecznikiem. Na zdrówko!
