śniadania

ŚNIADANIE PEŁNE MOCY CZYLI GOFRY CIECIORKOWO-BURACZKOWE

Gofry na śniadanie? Zawsze! Najlepiej takie, po których poczuję przypływ mocy, dlatego dzisiaj na śniadanie zamieszałam ciasto na gofry dla sportowców! Pełne dobrego roślinnego białka. Ich bazą jest mąka z ciecierzycy i mąka ryżowa. Swój kolor zawdzięczają dodanemu do ciasta puree z pieczonych buraczków. Postanowiłam tym razem przełamać swój zwyczaj jedzenia gofrów na słodko i tak powstała wersja wytrawna z ogrodowym jogurtem i szparagami, którymi trzeba przecież nasycić się zanim będziemy je już tylko wspominać i wyczekiwać kolejnej wiosny, kolejnego maja. 

BEZGLUTENOWE GOFRY CIECIORKOWO-BURACZKOWE

3-4 porcje

  • 160 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 160 g upieczonych i obranych buraczków (3 małe buraczki)
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Z wyprzedzeniem upiecz buraczki. W mojej lodówce zawsze czekają na mnie upieczone buraczki i staram się je piec w większej ilości. Piekę je w temperaturze 200 stopni zawinięte w folię aluminiową. W zależności od ich wielkości zajmuje to około 1,5 godziny. Przed użyciem obierz je ze skórki.

A teraz ciasto na gofry. W dużej misce połącz mąki z siemieniem lnianym, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W pojemniku blendera zmiksuj upieczone do miękkości i obrane buraczki z mlekiem roślinnym, oliwą i sokiem z cytryny. Połącz mokre i suche składniki. Odstaw ciasto na ok. 5-10 min. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj ją olejem roślinnym. Wyłóż po porcji ciasta na każdy kafelek i zamknij gofrownicę. Piecz gofry ok. 5-6 min. Wytrzymaj i nie zaglądaj do środka przez pierwszych kilka minut, bo się goferki rozwalą;) Ja upieczone gofry zostawiam chwilę na otwartej gofrownicy, nabierają wtedy dodatkowej chrupkości. 

SOS OGRODOWY

  • 200 g jogurtu sojowego
  • 1 1/2 łyżki drobno posiekanej natki
  • 1 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 1/2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Wymieszaj jogurt z zieleniną. Jeśli masz ochotę, możesz dodać na przykład miętę lub bazylię. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw wszystko sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

SZPARAGI

  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Szparagom odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki, główki zostaw w całości. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i wrzuć szparagi. Podsmaż je krótko (2-3 min) na większym ogniu i zrzuć z patelni na talerz. 

Gotowe gofry okraś sosem jogurtowym i udekoruj rukolą, usmażonymi szparagami i prażonym słonecznikiem. Na zdrówko!