Uwielbiam kruche ciasto, wszelkiego rodzaju tarty, galette, kruche ciasteczka. Już od jakiegoś czasu chodziła za mną chętka na kruche rogaliki. Wymyśliłam sobie, że wpakuję do środa domowy krem z suszonych fig i orzechów. Po drodze wpadła mi w ręce domowa konfitura z pomarańczy, którą dostałam w prezencie. Nie mogła nie trafić do nadzienia. Chciałam pożywnej słodyczy w rozmiarze „na ząb”, czegoś co łatwo ze sobą zabrać i czym równie łatwo można częstować. Gdziekolwiek nie wybieracie się na spacer, takie rogaliki można zabrać ze sobą.
Miałam też ochotę poeksperymentować z ciastem. Kiedy natknęłam się na przepis na kruche rogaliki w książce “Słodko” Yotama Otholengiego postanowiłam zweganizować przepis, w którym do ciasta dodano twaróg śmietankowy. Masło zamieniłam na olej kokosowy, a zamiast twarogu dodałam tofu i roślinny jogurt. Ja po prostu lubię przemycić troszkę pożywnego roślinnego białka do deseru 😉
przepis na 24 rogaliki
KRUCHE CIASTO
- 170 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
- 30 g mąki pełnoziarnistej
- 125 g oleju kokosowego
- 125 g jogurtowego serka z tofu (80g tofu naturalnego + 50g jogurtu roślinnego)
- 1 łyżka trzcinowego cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM FIGOWO-POMARAŃCZOWY
- 100 g fig namoczonych na noc
- 80 g konfitury pomarańczowej
- 50 g uprażonych migdałów (może to być też mieszanka orzechów)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
Sypkie składniki kruchego ciasta wymieszaj w pudełku blendera, dodaj olej kokosowy i serek, zsiekaj wszystko w pudełku blendera na gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Z każdej uformuj w płaski okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny do godziny, żeby się schłodziło.
Namoczone figi umieść w pudełku blendera i zmiksuj na gładką pastę, dodaj konfiturę pomarańczową, cynamon i kardamon i zmiksuj wszystko, żeby się połączyło. Uprażone migdały posiekaj bardzo drobno.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Naszykuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Ściągnij jeden arkusz i posmaruj połową figowego dżemu, a resztę zostaw na drugi kawałek kruchego ciasta. Na warstwę dżemu wysyp połowę uprażonych i posiekanych migdałów. Ciasto pokrój na 12 trójkątów i zawijając każdy od zewnętrznej krawędzi zroluj małe rogaliki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem. Jeśli chcesz możesz tak zwinięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20-25 min aż ładnie się zrumienią. Spróbuj poczekać z jedzeniem aż wystygną, bo możesz się oparzyć gorącym dżemorem. Na zdrowie!