dania główne

POLENTA Z PIECZONĄ MŁODĄ KAPUSTĄ

Kocham polentę, co tu dużo gadać. Obok makaronu, pizzy i risotta jest jednym z moich ulubionych comfort food, dań ciepłych, otulających i poprawiających nastrój bez względu na życiowe zawieruchy. Nie wiem, czy wiecie, ale zanim kukurydza trafiła z Ameryki do Europy włoska polenta  przygotowywana była z mąki kasztanowej, gryczanej lub jęczmiennej. Ostatecznie, to kukurydza utorowała sobie drogę w sercach Włochów i nie tylko, bo po kilku eksperymentach ja również stwierdziłam, że z kukurydzianą wersją najbardziej mi po drodze.

Urzeka mnie smakiem, prostotą i tym, że mogę ją zaserwować na kilka sposobów. Zaraz po ugotowaniu można wylać ją na talerz albo pozwolić jej zastygnąć, a następnie wykrojone porcje obsmażyć na patelni. Bez panierki albo z panierką. Polenta z tego przepisu będzie miała rzadszą konsystencję i jeśli chcielibyście otrzymać taką, którą będzie można pózniej pokroić, to dodajcie do przepisu 20 g kaszy kukurydzianej.

POLENTA

SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 0,5 litra bulionu
  • 0,5 litra mleka roślinnego
  • 1/2 łyżki soli
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 120 g kaszy kukurydzianej
  • 15 g dobrej roślinnej margaryny np. Alsan bio lub masła

W garnku wymieszaj ze sobą bulion, mleko z solą, cukrem i płatkami drożdżowymi i zagotuj. Małą strużką wsyp kaszę kukurydzianą mieszając jednocześnie wszystko rózgą. Mieszaj intensywnie dopóki nie zgęstnieje. Kiedy masa zgęstnieje lekko, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 min mieszając często polentę. W międzyczasie przygotuj kapustę. Kiedy polenta będzie gotowa, dodaj margarynę lub masło, zamieszaj i nakładaj na talerze.

PIECZONA MŁODA KAPUSTA

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ok z 1/2 cytryny

Rozgrzej piekarnik do 180 i naszykuj blaszkę z papierem do pieczenia. Kapustę obierz z zewnętrznych liści. Pokrój w ósemki. Rozgrzej mocno patelnię teflonową. Połóż plastry kapusty na patelni, delikatnie posól i opiecz ją na sucho bez dodatku tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Możesz ją docisnąć lekko garnkiem tak, żeby równomiernie zbrązowiała. Kiedy się przyrumieni, przełóż ją na blaszkę z papierem, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Możesz upiec kapustę i cieciorkę za jednym zamachem. Przepis na cieciorkę poniżej. Piecz ok. 15 min. 

PIECZONA CIECIERZYCA

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • świeżo mielony pieprz

Odcedzoną ciecierzycę wymieszaj z oliwą, solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Piecz ok. 15 min. Zamieszaj raz w trakcie pieczenia.

PESTO BAZYLIOWE

  • 50 g bazylii
  • 100 g oliwy 
  • 30 g uprażonego słonecznika
  • 5 g płatków drożdżowych
  • sól do smaku
  • szczypta soku z cytryny

Posiekaj listki bazylii. Umieść wszystkie składniki w małym pojemniku blendera z ostrzem w kształcie litery S. Zmiksuj wszystko na średnich obrotach na pesto tak, żeby widoczne były kawałki pestek słonecznika i nie zrobiła się z tego jednolita pasta. Takie pesto jest najbardziej przyjemne.

DODATKI: jogurt, rukola

Gotowe składniki dania skomponuj dowolnie na talerzu. Smacznego:)

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *