Kocham polentę, co tu dużo gadać. Obok makaronu, pizzy i risotta jest jednym z moich ulubionych comfort food, dań ciepłych, otulających i poprawiających nastrój bez względu na życiowe zawieruchy. Nie wiem, czy wiecie, ale zanim kukurydza trafiła z Ameryki do Europy włoska polenta przygotowywana była z mąki kasztanowej, gryczanej lub jęczmiennej. Ostatecznie, to kukurydza utorowała sobie drogę w sercach Włochów i nie tylko, bo po kilku eksperymentach ja również stwierdziłam, że z kukurydzianą wersją najbardziej mi po drodze.
Urzeka mnie smakiem, prostotą i tym, że mogę ją zaserwować na kilka sposobów. Zaraz po ugotowaniu można wylać ją na talerz albo pozwolić jej zastygnąć, a następnie wykrojone porcje obsmażyć na patelni. Bez panierki albo z panierką. Polenta z tego przepisu będzie miała rzadszą konsystencję i jeśli chcielibyście otrzymać taką, którą będzie można pózniej pokroić, to dodajcie do przepisu 20 g kaszy kukurydzianej.
POLENTA
SKŁADNIKI na 4 porcje
- 0,5 litra bulionu
- 0,5 litra mleka roślinnego
- 1/2 łyżki soli
- 10 g płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru lub syropu z agawy
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 120 g kaszy kukurydzianej
- 15 g dobrej roślinnej margaryny np. Alsan bio lub masła
W garnku wymieszaj ze sobą bulion, mleko z solą, cukrem i płatkami drożdżowymi i zagotuj. Małą strużką wsyp kaszę kukurydzianą mieszając jednocześnie wszystko rózgą. Mieszaj intensywnie dopóki nie zgęstnieje. Kiedy masa zgęstnieje lekko, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 min mieszając często polentę. W międzyczasie przygotuj kapustę. Kiedy polenta będzie gotowa, dodaj margarynę lub masło, zamieszaj i nakładaj na talerze.
PIECZONA MŁODA KAPUSTA
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- ok z 1/2 cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180 i naszykuj blaszkę z papierem do pieczenia. Kapustę obierz z zewnętrznych liści. Pokrój w ósemki. Rozgrzej mocno patelnię teflonową. Połóż plastry kapusty na patelni, delikatnie posól i opiecz ją na sucho bez dodatku tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Możesz ją docisnąć lekko garnkiem tak, żeby równomiernie zbrązowiała. Kiedy się przyrumieni, przełóż ją na blaszkę z papierem, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Możesz upiec kapustę i cieciorkę za jednym zamachem. Przepis na cieciorkę poniżej. Piecz ok. 15 min.
PIECZONA CIECIERZYCA
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- szczypta soli
- szczypta cukru
- świeżo mielony pieprz
Odcedzoną ciecierzycę wymieszaj z oliwą, solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Piecz ok. 15 min. Zamieszaj raz w trakcie pieczenia.
PESTO BAZYLIOWE
- 50 g bazylii
- 100 g oliwy
- 30 g uprażonego słonecznika
- 5 g płatków drożdżowych
- sól do smaku
- szczypta soku z cytryny
Posiekaj listki bazylii. Umieść wszystkie składniki w małym pojemniku blendera z ostrzem w kształcie litery S. Zmiksuj wszystko na średnich obrotach na pesto tak, żeby widoczne były kawałki pestek słonecznika i nie zrobiła się z tego jednolita pasta. Takie pesto jest najbardziej przyjemne.
DODATKI: jogurt, rukola
Gotowe składniki dania skomponuj dowolnie na talerzu. Smacznego:)
Polecam, przepis wyszedł bardzo dobry 😉
Ekstra!:)
Ugotowałam na obiad, jejku jakie to było dobre…
Cudownie! Cieszę się ogromnie:)