dania główne

PIEROGI Z BOBEM CZYLI LATO W PEŁNI

Kiedy pojawia się młody bób, a jego cena przestaje być absurdalnie wysoka, rzucam się na niego stęskniona. Na początku jem go samego, bez dodatków, żeby w pełni nasycić się jego smakiem. Na krótki czas przechodzę na bobową monodietę. Dopiero kiedy się nasycę, zaczynam kombinować, przerabiać bób na pasty, wplatać w zupy, potrawy obiadowe i… pierogi! Pierogi jako takie nie wymagają rekomendacji, kocha je każdy, ale ten farsz już tak, bo po prostu nie jest tak popularny jak np. ten do pierogów ruskich.

Parę słów o tym co w pierożku. Połączyłam bób z nerkowcami, smażoną młodą cebulą i bazylią. Kluczowe dla mnie podczas przygotowywania tego farszu jest to, żeby nie zmiksować go na gładką masę. Jest dużo przyjemniejszy, kiedy czuć kawałki bobu i orzeszków, dlatego wszystkie składniki dobrze posiekać w największym pudełku blendera. Ważne jest też to, żeby był soczyście zielony, więc warto gotować bób z zegarkiem w ręku, a nie “na oko” i schłodzić go natychmiast po ugotowaniu. Dodatek nerkowców dodaje słodki akcent, a skórka cytrynowa nieco orzeźwienia.

Z przepisu wychodzi dosyć sporo pierogów, ale wiadomo, że jak już uruchamiamy projekt pierogi, to robimy ich tyle, żeby pierwsze partie zjeść od razu, a kolejne odsmażyć na patelni. Do dzieła!

CIASTO NA PIEROGI (z tego przepisu wyjdzie ok. 40-50 pierogów)

  • 0,5 kg maki pszennej
  • 250 ml wrzątku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka oleju 

Wymieszaj mąkę z solą i zalej wrzątkiem. Odstaw ją na ok. 10-15 min. Po tym czasie dodaj olej i zagnieć składniki na gładkie ciasto, ok. 6 min. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz i naszykuj dodatki.

FARSZ NA PIEROGI

  • 1 kg bobu
  • 2 młode cebule (ok. 250g)
  • 3 łyżki oleju do smażenia 
  • Skórka z 1 cytryny
  • 100 g nerkowców
  • Garść bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Zagotuj wodę do ugotowania bobu. Naszykuj misę z zimną wodą, (może być z kostkami lodu) do której wrzucisz bób po ugotowaniu. Kiedy woda się zagotuje, posól ją hojnie i wrzuć bób. Gotuj 3 min. Po odcedzeniu wrzuć do misy z zimną wodą, tak żeby się szybko schłodził. Misa z wodą musi być odpowiednio duża, żeby woda nie zrobiła się ciepła od razu po wrzuceniu ugotowanego bobu. Dzięki temu zabiegowi bób zachowa swój soczysty, zielony kolor. Kiedy bób się schłodzi obierz go.

Cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię. Wlej olej i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Chcemy, żeby cebula była tylko zeszklona. W małym pudełku blendera zmiksuj nerkowce na mąkę. Bazylię lekko przesiekaj. Wszystkie składniki farszu umieść w dużym pojemniku blendera i zmiksuj pulsacyjne na średnich obrotach, zbierając masę ze ścianek pojemnika. Dopraw farsz solą i świeżo mielonym pieprzem.

DODATKI

parmezan

  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki białego sezamu uprażonego
  • szczypta skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki parmezanu umieść w pojemniku blendera i zmiksuj.

smażona szałwia 

  • Kilka łyżek dobrej roślinnej margaryny 
  • Liście świeżej szałwii

Rozpuść roślinną margarynę lub masło i wrzuć na nią listki szałwii, posól i przesmaż chwilę. 

Zagotuj w garnku wodę na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkuj, wykrój koła, nałóż farsz, zlep brzegi. Zagotowaną wodę posól i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia. 
Gotowe pierogi polej na talerzu rozpuszczoną margaryną z szałwią i posyp roślinnym parmezanem. Gotowe!

2 Comments

  1. Wyglada mega 🌱fajnie, ze jest Twój blog : ) jedzonko w Żyznej było najlepsze w Polsce 💕

    1. Dzięki! cieszę się ogromnie ze wszystkich ciepłych słów 🙂 i te wspominki żyznej, aż się łezka w oku kręci <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *