Jak naleśnik to najczęściej mąka pszenna. A gdyby tak zrobić go z bezglutenowej mąki z ciecierzycy i dostarczyć sobie porządną porcję dobrego roślinnego białka. Bardzo często smażę takie naleśniki, kiedy okazuje się, że nie uzupełniłam zapasów tofu, a w domu same suche strączki, które trzeba namaczać kilka godzin. A przecież jestem głodna tu i teraz! No i co począć? Zamieszać proste ciasto z mąki z ciecierzycy, do tego przesmażyć warzywa, które mamy pod ręką. Z takim zestawem komponuje się pieczony serek migdałowy, a ten szczęśliwie znalazł się pod ręką.
Mąkę z ciecierzycy możesz zrobić samodzielnie miksując ziarna ciecierzycy na mąkę w mocnym urządzeniu miksującym. Ciężko jednak uzyskać efekt bardzo drobno zmielonej mąki, a taką można teraz przecież bez problemu dostać w większości sklepów.

SKŁADNIKI
dla 2 osób (4 naleśniki)
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 200 ml wody
- 1 łyżka oliwy do ciasta
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowy olej do smażenia
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i odstaw na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotuj ulubione dodatki. Ja przesmażyłam pieczarki, pomidory koktajlowe i botwinkę.
Rozgrzej porządnie patelnię teflonową do smażenia naleśników. To ważne żeby była gorąca. Natłuść olejem do smażenia. Wlej porcję ciasta i smaż naleśnika po kilka minut z każdej strony. Gotowe naleśniki połącz z ulubionymi dodatkami i sosami. Zajadaj:)

to pokruszone, co leży na deseczce to jakieś tofu/ser wędzony :)? piękne zdjęcia 🙂
dziękuję 😉 i tak to serek, pieczona migdałowa feta, przepis znajdziesz w oddzielnym poście 😉