dania główne

MAKARON Z “SEROWYM” SOSEM Z KALAFIORA I PIECZONEGO CZOSNKU

To zdecydowanie nie jest czas na sałatki, chłodniki czy orzeźwiające koktajle. To czas na rozgrzewające i kojące jedzenie. Ten sos z kalafiora z pieczonym czosnkiem jest pokrzepiający i otula w styczniowe dni. Czosnek, którego smak kojarzymy z ostrością, w wersji pieczonej pokazuje swoje drugie oblicze. Jest łagodny, słodki i kremowy. Lubię porządnie go zbrązowić. Piekę go zawiniętego w folię aluminiową. Dzięki temu nie zdarza się, żeby zdążył się zbyt mocno przyrumienić, zanim zrobi się odpowiednio miękki. Zazwyczaj piekę więcej niż jedną główkę. Mogę wtedy zmajstrować za jednym zamachem kilka czosnkowych rzeczy, bo przecież można wykorzystać go na rozmaite sposoby. Tutaj akurat w sosie, ale można go wkręcić w hummus, w majonez, w zupę, dodać go do pasztetu czy pasty. Uprzedzę pytanie i dodam, że kalafiora możecie też upiec na potrzeby tego sosu, ale w wersji smażonej traci mniej wilgoci. Nie pomijajcie płatków drożdżowych! Bez nich sos też wyjdzie, ale to one właśnie nadają tego serowego smaku, który tak wszyscy lubimy.

A na koniec mała dygresja. Dawno temu miałam mały problem z daniami makaronowymi. Zazwyczaj się nimi przejadałam, bo gotowałam po prostu za dużo makaronu. No i wyobraźcie sobie, jest na to jedna prosta rada! Wystarczy użyć wagi i odmierzyć porcję! Ja gotuję 80-90 g makaronu na porcję i dla mnie to ilość idealna.

Sos kalafiorowy z pieczonym czosnkiem

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 główka czosnku 
  • oliwa, sól i cukier do pieczenia czosnku

  • 350 g różyczek kalafiora (1/2 główki)
  • 100 g cebuli (1 mała cebula)
  • 60 g nerkowców 
  • 250-300 ml mleka owsianego
  • 20 g nieaktywnych płatków drożdżowych (6 łyżek)
  • 2 łyżeczki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki oliwy (1 łyżka oliwy do smażenia kalafiora, 1 łyżka do smażenia cebuli)
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki do posypania makaronu na talerzu

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do pieczenia używamy czosnku w całości razem z łupinką. Główce czosnku skrój górę tak, aby odsłoniły się ząbki. Skrop ją oliwą, posyp solą i cukrem trzcinowym. Zawiń czosnek w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 1 godziny. Przed wyciągnięciem z piekarnika zajrzyj do środka, czy wystarczająco zbrązowiał. Kiedy wystygnie wyciśnij ząbki z łupinek.

Różyczki kalafiora pokrój w plastry. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Rozgrzej patelnię i wlej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć kalafiora, posól i smaż kilka minut na mocnym ogniu, żeby miejscami zbrązowiał. Zrzuć go z patelni na talerz. Za chwilę dorzucisz go do usmażonej cebuli. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć cebulę. Posól i smaż kilka minut na średnim ogniu. Ma się delikatnie zeszklić. Dorzuć z powrotem kalafiora i nerkowce. Dolej mleko owsiane. Gotuj wszystko ok. 10 min. Kalafior ma być mięciutki. Po ugotowaniu zmiksuj wszystko na gładko z dodatkiem płatków drożdżowych, upieczonego czosnku i pasty miso. Dopraw sos solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dla mnie ten sos nie wymaga dosłodzenia, ponieważ pieczony czosnek jest słodki, ale jeśli potrzebujesz, śmiało dodaj szczyptę cukru.

Bekon z tofu

Składniki na 3-4 porcje:

  • 100 g tofu
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ml papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki dymu wędzarniczego 
  • szczypta cukru

Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Składniki marynaty wymieszaj w miseczce, dorzuć tofu i wymieszaj. Wrzuć tofu na suchą rozgrzaną patelnię. Dobrze, żeby patelnia była duża na tyle, żeby tofu nie było stłoczone i mogło się równomiernie wypiekać. Na małym ogniu wypiekaj tofu przez ok. 10 min. mieszając od czasu do czasu. Ma się obsuszyć, ściemnieć i nabrać chrupkości.

Ugotuj ulubiony makaron. Odcedzony wrzuć do ciepłego sosu i wymieszaj. Na talerzu skrop makaron oliwą, obsyp posiekaną natką pietruszki i posyp bekonem z tofu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *