dania główne

MAKARON SOBA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z MISO, BOBEM, BOTWINKĄ I… SMAŻONYM OGÓRKIEM!

Już jest! Nareszcie! Bób! Pierwsze zakupione paczuszki pożeram tak o, bez niczego. Później ilekroć zaplanuję jakieś danie z bobem, to muszę ugotować go odpowiednio więcej i wziąć pod uwagę to, że w trakcie obierania co drugie ziarenko ląduje w buzi. 

Najlepszy jest na początku sezonu, czyli na przełomie czerwca i lipca, kiedy jego ziarenka nie są w pełni dorosłe. Kiedy kupujecie bób, zwróćcie uwagę na to, aby był jasnozielony. Pod koniec sezonu staje się mączysty i po prostu twardy. Najczęściej sprzedawany jest w plastikowych woreczkach i szkoda, że tak rzadko można spotkać go w pięknych, długich strąkach. Zielone ziarenka bobu siedzą sobie w środku, w uroczych gąbczastych przegródkach.

Bób to oczywiście łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witamina C. Samo dooobro! Byłam bardzo zaskoczona kiedy dowiedziałam się, że są kraje, na przykład Czechy, gdzie nie jada się bobu i karmi się nim głównie zwierzęta. Jak to?!

Tyle o bobie, ale co na talerzu. Jest tu gryczany makaron soba, jest wegański śmietankowy sos z dodatkiem pasty miso, jest bób, botwinka i… smażony ogórek! Tak zgadza się, letni gruntowy ogórek! Obrany i pozbawiony nasion, a póżniej przesmażony na mocno rozgrzanej patelni zaskoczy was smakiem. Jest przyjemnym i orzeźwiającym elementem w tym daniu. Nie dajcie się długo namawiać i sprawdźcie szybciutko jak ogórek smakuje na ciepło.

Śmietanowy sos z miso

2 porcje

  • 2 małe młode cebulki (ok. 140g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 4 łyżeczki pasty miso
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub sake
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kawałek papryczki chilli
  • sól, pieprz i szczypta cukru trzcinowego

Dodatki:

  • 4 małe ogórki małosolne (ok. 250g) + 1 łyżka oleju 
  • garść liści botwiny (ok. 70-80g)
  • pół małej paczuszki bobu (250g)
  • 1 pęczek szczypiorku.
  • 160 g makaronu soba 

Ugotuj bób i obierz. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedź i przelej wodą żeby się nie posklejał. 

Przygotuj ogórki do usmażenia. Obierz je ze skórki. Przetnij wzdłuż na cztery części i wytnij nasionka. Pokrój na mniejsze segmenty. Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć ogórki na suchą patelnię. To bardzo ważne, nie sól ich i nie mieszaj ich. Pozwól im się przyrumienić. Dopiero kiedy zauważysz ciemnobrązowe plamki przyrumienienia, dolej 1 łyżkę oleju i smaż jeszcze chwilę. Zrzuć z patelni na talerz, posól i odstaw, dodasz je na koniec.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a chilli w kosteczkę. Liście botwiny umyj i pokrój w mniejsze części. Pokrój też szczypiorek. Rozgrzej znowu patelnię. Wlej olej i wrzuć na niego cebulę, czosnek i chilli, smaż kilka minut na małym ogniu, tylko tyle, żeby cebula się zeszkliła. Dolej sake lub wino i gotuj chwilę, aż wino się zredukuje. Teraz wlej śmietankę i dodaj pastę miso. Wymieszaj wszystko dokładnie, podgrzej i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście botwiny i podgrzej chwilę, tylko tyle, żeby liście straciły swoją objętość. Dodaj ugotowany makaron, bób i ogórka. Wymieszaj chwilę, podgrzej i wyłóż na talerz. Obsyp całość szczypiorkiem i zajadaj. Możesz też całość obsypać sezamem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *