dania główne

KOTLETY KALAFIOROWO-KUKURYDZIANE Z QUINOA I TEMPEHEM

Kto tak lubi kotlety, no kto? No wszyscy! Najlepiej z tego co sezonowe. Prawda jest taka, że w kotleta można wkomponować niemal każde warzywo. Tym razem wybór padł na kalafiora i kukurydzę, bo zamarzyły mi się kotlety w słonecznym kolorze. Dodałam też komosę ryżową i tempeha, żeby uzbroić kotlety w porcję pożywnego, roślinnego białka. Co tu dużo gadać, wyglądają czarująco;) Zjadłam je z jogurtem i prostą surówką z czerwonej kapusty i marchewki wymieszanych z pikantnym majonezem, ale możecie je podać z innymi, ulubionymi dodatkami

Ważna wskazówka jest taka, że różyczki kalafiora, po posiekaniu ich drobno, trzeba nasolić i odstawić na około 15 min, a następnie odcisnąć z nich nadmiar wody. Można do tego użyć gazy albo kuchennej ściereczki. Dzięki temu masa będzie zwięzła i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki. To do dzieła!

KOTLETY Z KALAFIORA I KUKURYDZY Z QUINOA I TEMPEHEM

przepis na ok. 12-14 kotlecików

  • 0,5 kg różyczek kalafiora (waga samych różyczek)
  • 1/4 szklanki komosy (50 g)
  • 1 1/2 szklanki ziaren kukurydzy (270 g)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 dymka
  • 1/2 kostki wędzonego tempeha
  • skrobia ziemniaczana i mąka ryżowa do obtaczania
  • olej do smażenia

Kalafiora zetrzyj na tarce lub zmiksuj na gruby kuskus w thermomixie. Uważaj, żeby nie zmiksować ich zbyt mocno, lepiej zrobić to pulsacyjnie, na kilka razy i sprawdzać, czy są już wystarczająco drobne. Posiekanego kalafiora wymieszaj z 1/2 łyżki soli i odstaw na 15 minut. 

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. W podobny sposób zetrzyj lub zmiksuj tempeha. Komosę wypłucz, zalej 1/2 szklanki wody, posól i ugotuj. Przygotuj kukurydzę. Jeśli używasz kukurydzy w kolbie, to ugotuj ją przez 10 min i zetnij ziarna z kolby. Jeśli masz kukurydzę mrożoną, to ugotuj ją zgodnie z instrukcją. Ziarna kukurydzy też zmiksuj delikatnie. Pokrój dymkę. 

Po 15 minutach odciśnij kalafiora z nadmiaru wody. Możesz zawinąć go w gazę lub ściereczkę i wykręcić. Teraz połącz go z kukurydzą, ugotowaną komosą, tempehem i dymką. Dodaj jajko i mąkę owsianą. Z solą uważaj, ponieważ kalafior będzie dosyć słony. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw masę na ok. 15-30 minut.

W płaskiej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną i mąkę ryżową w proporcjach 1:1. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w mące, strzepując jej nadmiar. Zazwyczaj przerzucam kotleta z ręki do ręki, żeby się jej pozbyć. 

Rozgrzej patelnię teflonową, wlej olej i smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Gotowe!