śniadania

GOFRY

Letnia, wakacyjna sceneria, wąsy w bitej śmietany i roześmiana twarz umorusana jagodami. Takie są moje skojarzenia z gofrem, bo takie gofry jadłam jako dziecko i założę się, że wy również.

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, takie powinny być! Te które kojarzymy i jedliśmy najczęściej, bazują na cieście podobnym do naleśnikowego i rosną dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Inne równie popularne, to gofry brukselskie. Ich ciasto bazuje na drożdżach. Tradycyjne przepisy wykorzystują mąkę pszenną, drożdże, jaja oraz całkiem sporą dozę masła. I chociaż nie mam nic do mąki pszennej, to bardzo lubię mieszać różne rodzaje mąk i cenię sobie dodatkowe wrażenia związane z teksturą ciasta, do którego dodaję grubiej mielone mąki. I tak właśnie powstała moja kompozycja. Oprócz mąki pszennej, dodałam jeszcze pełnoziarnistą orkiszową i ze zmielonych orzechów.

Szykujcie misy, rozgrzewajcie gofrownice, zakasujcie rękawy i do dzieła!

SKŁADNIKI dla 2 osób ( 6 dużych gofrów)

  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g zmielonych orzechów laskowych albo migdałów
  • 1 łyżka skrobi z tapioki albo kukurydzianej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki zmielonych nasion lnu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml mleka owsianego 
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • 50 g jogurtu 
  • 1 łyżka oleju 

Rozgrzać gofrownicę. Naszykować miseczkę z odrobiną oleju i pędzelkiem do posmarowania gofrownicy. 

Oddzielnie wymieszać suche składniki i oddzielnie mokre. Połączyć wszystko i wymieszać rózgą dokładnie. Odstawić ciasto na 15 min. Dużą łyżką nałożyć porcje ciasta do gofrownicy, docisnąć pokrywę i smażyć kilka minut, aż zrobią się rumiane.

DODATKI

  • jogurt z tahiną
  • miód albo ulubiony syrop, np. syrop klonowy lub z agawy
  • ulubione owoce sezonowe
  • posiekane orzechy, ja użyłam orzechów laskowych
  • płaty kokosa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *