dania główne

DOMOWY BURACZKOWY MAKARON

Pierwszy kęs młodego upieczonego buraczka w tym sezonie sprawił, że zapragnęłam przygotować danie obiadowe, w którym wykorzystam moje ulubione warzywo na różne sposoby. Ostatnio zaopatrzyłam się również w duży zapas semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy twardej-durum. Kiedy okazało się w trakcie zakupów, że dostępne jest tylko pięciokilowe opakowanie, żądza jej zakupienia wygrała z racjonalną kalkulacją. Teraz przerabiam ten ogromny worek na naleśniki, gofry, placki i makarony oczywiście. Równanie okazało się proste: buraczek + semolina = buraczkowy makaron. A że makaron lubi sos, to wiadomo już gdzie burak wylądował. Bardzo lubię połączenie słodkiego buraka i kwaśnego pomidora i właśnie z tego duetu sos powstał. 

Ja wiem, że to nie propozycja na obiad w pół godziny, to raczej propozycja na godzinę do półtorej zabawy w kuchni ale uwierzcie, że warto, bo smaku domowego makaronu nie pobije żaden sklepowy, jest dużo bardziej delikatny, lekki i sprężysty. Semolina sprawia, że powierzchnia makaronu jest lekko szorstka, dzięki czemu sos przyjemnie oblepia kluski. No i ta satysfakcja! Bezcenna! 

Kiedyś zrobienie makaronu wydawało mi się skomplikowane i było tak, aż do momentu kiedy zrobiłam go po raz pierwszy. Nie ukrywam, że dobrze zaopatrzyć się w maszynkę do wałkowania ciasta, ale dla prawdziwych miłośników makaronu to sprzęt z sekcji „must have”, może nawet równie istotny jak waga kuchenna czy miarki 😉 Bez maszynki będzie pod górkę, ale oczywiście zrobienie makaronu bez niej, też jest możliwe. Makaron ma rozkoszny różowy kolor, co prawda w trakcie gotowania nieco blednie, ale znowu nabiera soczyście różowego koloru, po wymieszaniu z sosem pomidorowo-buraczkowym. 

MAKARON

(z tego przepisu wyjdą 3-4 porcje)

  • 130 g mąki 
  • 130 g semoliny
  • 30 g puree z upieczonego buraka 
  • 2 duże ekologiczne jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Mąki wymieszaj z solą i wysyp na matę. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Rozmieszaj jajka widelcem i zacznij zagarniać do środka mąkę. Kiedy masa na środku zgęstnieje, dodaj puree z buraka i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Zagnieć je tak, żeby było gładkie i elastyczne, zajmie ci to około 10 minut. Im dłużej i intensywniej będziesz ugniatać swoje ciasto, tym bardziej będzie elastyczne. Jeśli poczujesz, że gotowe ciasto jest zbyt mokre i lepkie, dodaj więcej mąki. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min. W tym czasie przygotuj sos, dodatki i stanowisko do wałkowania ciasta

SOS

  • 2 duże pomidory malinowe (ok 0,9 kg)
  • 60 g puree z buraczka
  • 1 młoda cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej bazylii
  • 3 łyżki oliwy 

Sparz pomidora i obierz go ze skórki. Wykrój środki z pestkami, zostaw je do wykorzystania do sałatki/kanapki/zupy. Powstałe filety pokrój w drobną kostkę. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę na patelni razem z cebulą i czosnkiem na małym ogniu. Kiedy delikatnie się zeszkli dodaj pomidory i podgrzej je chwilę nie mieszając ich zbyt często. Zależało mi na tym, aby zachować świeżość pomidora dlatego w tym przepisie pomidor przegrzany jest krótko. Dodaj posiekaną bazylię i puree z buraczka. Sos możesz podlać odrobiną wody z gotowania makaronu.

DODATKI:

  • 100 g młodego groszku, zblanszowanego wcześniej 2-3 min we wrzątku i schłodzonego w zimnej wodzie, aby zachował zielony kolor. zamiast groszku możesz też użyć bobu
  • ser migdałowy lub wegański parmezan
  • rukola
  • makaron możesz posypać uprażonymi orzechami lub pestkami, skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem

Wstaw wodę na makaron i zajmij się ciastem. Podziel je na dwie części. Najpierw rozwałkuj ciasto na cienkie długie płaty, przepuszczając ciasto po dwa razy na każdej grubości wałkowania i podsypuj je w międzyczasie semoliną. Ja zatrzymałam się na przedostatnim ustawieniu. Mając taki dłuuugi płat złóż go kilka razy, żeby otrzymać kwadrat i przekręć o 90 stopni tak, żeby w drugiej turze wałkować ciasto w drugim kierunku. Taki zabieg wzmacnia ciasto makaronowe. Powtórz całą operację wałkowania na każdej grubości. Przed ostatecznym pokrojeniem ciasta na wstążki przekrój płat na pół, bo wyjdą zbyt długie. Gotowe wstążki rozłóż płasko na macie i podsyp hojnie semoliną, żeby się nie posklejały. Wrzuć na wrzątek i gotuj 2 minuty. Gotowy makaron wrzuć na patelnię i wymieszaj z sosem dodając zielony groszek. Na talerzach dodaj rukolę i wybrane dodaki: ser migdałowy lub parmezan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *