Orzeźwiające desery o tej porze roku smakują najlepiej. Ten roślinny sernik z nerkowców przychodzi z odsieczą kiedy jest gorąco i zjedliśmy już tyle lodów, że potrzeba nam odmiana;) Jest mocno cytrusowy i lekki dzięki temu, że utwardzony jest roślinnym mlekiem zagotowanym z agarem, a nie dużą ilością oleju kokosowego.
Nerkowce dobrze namoczyć dzień wcześniej, ale jeśli wpadniecie spontanicznie na pomysł ukręcenia takiego serniczka, to możecie wyjątkowo pójść na skróty i ugotować nerkowce. Będą potrzebowały ok. 15 min gotowania. Wersja z moczeniem będzie jednak zdecydowanie zdrowsza, ponieważ namoczone orzechy nie tylko lepiej się trawią, dzięki moczeniu lepiej przyswajamy zawarte w nich cenne witaminy i mikroelementy.
Jeśli nie macie urządzenia typu Thermomix, to możecie zmiksować orzechowo-sernikową masę używając najmniejszego pojemnika blendera z ostrzem w kształcie litery S. Najpierw dobrze wstępnie zmiksować podstawową nogą blendera, a później na kilka razy zmiksować na najwyższych obrotach we wspomnianym pojemniku. W tych większych ostrze nie zbiera tak dobrze masy i nie uda się uzyskać pożądanej, super gładkiej konsystencji. Galaretkę można też zrobić z wykorzystaniem soku z pomarańczy lub samych cytryn. Można też sięgnąć po soki z czerwonych owoców, po prostu można kombinować;) To do dzieła
Przepis na blaszkę o średnicy 21 cm
ZIELONY SZPINAKOWY SPÓD
- 40 g szpinaku
- 2 łyżki syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g wiórków kokosowych lub drobniejszej mąki kokosowej
Szpinak i syrop zmiksuj w pudełku na płynną, gładką masę w pudełku blendera. Następnie dodaj zmielone migdały oraz wiórki i wymieszaj. Wylep spód foremki dłońmi. Żeby ładnie wygładzić spód, możesz pomóc sobie używając wypukłej strony dużej łyżki.
MASA SERNIKOWA:
- 150 g nerkowców
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 120 g białego cukru (trzcinowy lub kokosowy zmieni kolor sernika)
- 150 ml mleka owsianego lub innego roślinnego
- 1 łyżeczka agaru
- 125 ml soku z cytryny (1/2 szklanki)
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej opcjonalnie
Nerkowce namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Odcedź. Namoczone orzechy i mleko kokosowe zmiksuj na gładką masę w mocnym urządzeniu miksującym. Wyciśnij potrzebną ilość soku z cytryny i zetrzyj skórkę cytrynową. W garnku wymieszaj mleko roślinne z agarem i cukrem, i zagotuj. Gotuj ok. 3 min. Wlej do zmiksowanych orzechów razem z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i wanilią. Zmiksuj na głado i wylej na szpinakowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.
GALARETKA
- 100 ml soku z grejpfruta
- 15 ml soku z cytryny (1 łyżka)
- 180 ml wody
- 1 łyżeczka agaru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 60 g białego cukru
- 2 łyżeczki drobno posiekanej skórki cytrynowej
Wszystkie składniki wymieszaj w garnku i zagotuj. Gotuj przez 3 min i odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Wylej na ciasto i odstaw do lodówki, żeby galaretka stężała.