Gorąco, co? Przed nami kilka upalnych dni i nie wiem jak wy, ale ja w porze obiadowej myślę o sałatkach, albo chłodzących zupach. Z tych rozmyślań wyłonił się chłodnik inspirowany sałatką. Kilka prostych składników dostępnych w każdym warzywniaku (jedyny fikuśny składnik, to jogurt sojowy, całe szczęście to już czasy, kiedy roślinne jogurty są niemal w każdym markecie) maksymalnie pół godzinki roboty i przeniosłam się do dzieciństwa, bo ten chłodniczek zrodził się z sentymentu do prostej i super smacznej sałatki, którą jadłam, kiedy byłam mała. Soczyste, letnie pomidory mieszałam z ogórkiem małosolnym, młodą cebulką i śmietaną. Sól i świeżo mielony pieprz. Tylko tyle i aż tyle! Taką sałatkę koniecznie trzeba było wymieszać, żeby woda z pomidorów połączyła się ze śmietanką w pyszny sos. Na tym talerzu nie ma sałatki, jest za to orzeźwiający letni chłodnik, a w nim smak sałatki z dzieciństwa. W sam raz na upały.

CHŁODNIK POMIDOROWO-JOGURTOWY Z OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
4 porcje
- 1 kg dojrzałych i soczystych pomidorów
- 1 szklanka jogurtu sojowego naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój je, posól i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie zmiksuj je na gładki krem razem z jogurtem. Pod koniec miksowania dolej oliwę. Na koniec dopraw octem, odrobiną cukru, solą i świeżo mielonym pieprzem. Czosnek zazwyczaj ucieram na pastę w moździerzu z odrobiną soli, to sprawia, że nie jest taki agresywny w smaku, ale jeśli nie masz moździerza, to po prostu przeciśnij go przez praskę i zmiksuj z chłodnikiem. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki, żeby się schłodził.
SALSA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH I MŁODEJ CEBULKI
- 4 małe ogórki małosolne (ok. 150g)
- 1 mała młoda cebulka
- po garstce: koperku, szczypiorku, natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Ogórki i cebulkę pokrój w kostkę. Posiekaj drobno natkę, koperek i szczypiorek. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
DODATKI:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
Ziemniaki ugotuj. Po ugotowaniu przekrój na połówki i obsmaż na patelni przez kilka minut na rumiano.
Na każdą porcję chłodnika nałóż salsę i przyrumienione ziemniaczki. Całość możesz obsypać dodatkową porcją zieleniny i skropić oliwą.
