zupy

CHŁODNIK POMIDOROWO-JOGURTOWY Z OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Gorąco, co? Przed nami kilka upalnych dni i nie wiem jak wy, ale ja w porze obiadowej myślę o sałatkach, albo chłodzących zupach. Z tych rozmyślań wyłonił się chłodnik inspirowany sałatką. Kilka prostych składników dostępnych w każdym warzywniaku (jedyny fikuśny składnik, to jogurt sojowy, całe szczęście to już czasy, kiedy roślinne jogurty są niemal w każdym markecie) maksymalnie pół godzinki roboty i przeniosłam się do dzieciństwa, bo ten chłodniczek zrodził się z sentymentu do prostej i super smacznej sałatki, którą jadłam, kiedy byłam mała. Soczyste, letnie pomidory mieszałam z ogórkiem małosolnym, młodą cebulką i śmietaną. Sól i świeżo mielony pieprz. Tylko tyle i aż tyle! Taką sałatkę koniecznie trzeba było wymieszać, żeby woda z pomidorów połączyła się ze śmietanką w pyszny sos. Na tym talerzu nie ma sałatki, jest za to orzeźwiający letni chłodnik, a w nim smak sałatki z dzieciństwa. W sam raz na upały. 

CHŁODNIK POMIDOROWO-JOGURTOWY Z OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

4 porcje 

  • 1 kg dojrzałych i soczystych pomidorów 
  • 1 szklanka jogurtu sojowego naturalnego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • szczypta cukru 

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój je, posól i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie zmiksuj je na gładki krem razem z jogurtem. Pod koniec miksowania dolej oliwę. Na koniec dopraw octem, odrobiną cukru, solą i świeżo mielonym pieprzem. Czosnek zazwyczaj ucieram na pastę w moździerzu z odrobiną soli, to sprawia, że nie jest taki agresywny w smaku, ale jeśli nie masz moździerza, to po prostu przeciśnij go przez praskę i zmiksuj z chłodnikiem. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki, żeby się schłodził.

SALSA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH I MŁODEJ CEBULKI

  • 4 małe ogórki małosolne (ok. 150g)
  • 1 mała młoda cebulka 
  • po garstce: koperku, szczypiorku, natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól i pieprz 

Ogórki i cebulkę pokrój w kostkę. Posiekaj drobno natkę, koperek i szczypiorek. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.

DODATKI:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków 

Ziemniaki ugotuj. Po ugotowaniu przekrój na połówki i obsmaż na patelni przez kilka minut na rumiano.

Na każdą porcję chłodnika nałóż salsę i przyrumienione ziemniaczki. Całość możesz obsypać dodatkową porcją zieleniny i skropić oliwą. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *