Bez kategorii

BABA JOGURTOWO-LIMONKOWA Z PIJANYMI RODZYNKAMI I RUMOWYM KARMELEM

Baba w tym roku na małym rauszu, a właściwie lekko zaRUMieniona 😉 Może tak naprawdę myślałam o drinku Mojito, kiedy przyszła mi do głowy ta kompozycja smaków. No nieważne. Ważne jest to, że baba wyszła pyszna, a święta już za kilka dni. Jeśli tak jak ja staniecie podczas zakupów przed półką z alkoholami i zobaczycie, że między małym a dużym rumem jest różnica zaledwie kilku złotych, to wiedzcie, że ja nie wahałam się ani chwili.  

Baba jogurtowo-limonkowa z rodzynkami

  • 100 g rodzynek
  • 80 ml rumu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mały kawałek imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 180 g cukru pudru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • skórka z 3 limonek 
  • sok z 2 limonek (40 ml)

Rodzynki namocz w rumie dzień wcześniej, żeby wchłonęły cały alkohol. 

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni, 170 z termoobiegiem. W misie robota planetarnego umieść masło i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Zajmie to ok. 3 min. W tym czasie przesiej mąkę, odmierz jogurt, zetrzyj do niego skórkę limonki i wciśnij sok, dodaj starty imbir i pastę waniliową, wymieszaj. Kiedy masło będzie ubite, dodaj jajka, ale wbij najpierw jedno, ubij na gładko i dopiero wtedy wbij drugie i znowu ubij na gładko, aż masa będzie jednolita. Teraz dodawaj etapami mąkę i jogurt na przemian, zaczynając od mąki i kończąc na mące. Formę do baby natłuść i oprósz mąką. Wlej do niej gotowe ciasto i wstaw do pieczenia na ok. 50 min. Sprawdź ciasto patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika

Rumowy karmel

  • 200 cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 60 ml wody (1/4 szklanki)
  • 60 ml śmietanki (1/4 szklanki)
  • 60 g masła
  • 60 ml rumu (1/4 szklanki)

Cukier umieść w rondelku i dodaj wodę. Zacznij podgrzewać, cukier się roztopi i zaczniej gotować. Ważne aby go nie mieszać, można co najwyżej przechylać rondelek, żeby sprawdzić jaki ma kolor. Woda ma się zredukować, a karmel ma być ciemnobursztynowy. Na tym etapie zmniejsz ogień, dodaj sól, pokrojone w kostkę masło, zakręć rondelkiem i dodaj śmietankę. Pozwól się zagotować i zestaw z ognia. Na koniec wlej rum, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ja część polewy wylałam na babę, a część utarłam z dodatkowym cukrem pudrem na rumowy lukier, więc pokrywa rumowa wyszła podwójna.