Baba w tym roku na małym rauszu, a właściwie lekko zaRUMieniona 😉 Może tak naprawdę myślałam o drinku Mojito, kiedy przyszła mi do głowy ta kompozycja smaków. No nieważne. Ważne jest to, że baba wyszła pyszna, a święta już za kilka dni. Jeśli tak jak ja staniecie podczas zakupów przed półką z alkoholami i zobaczycie, że między małym a dużym rumem jest różnica zaledwie kilku złotych, to wiedzcie, że ja nie wahałam się ani chwili.

Baba jogurtowo-limonkowa z rodzynkami
- 100 g rodzynek
- 80 ml rumu
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- mały kawałek imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 180 g cukru pudru
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- skórka z 3 limonek
- sok z 2 limonek (40 ml)
Rodzynki namocz w rumie dzień wcześniej, żeby wchłonęły cały alkohol.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni, 170 z termoobiegiem. W misie robota planetarnego umieść masło i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Zajmie to ok. 3 min. W tym czasie przesiej mąkę, odmierz jogurt, zetrzyj do niego skórkę limonki i wciśnij sok, dodaj starty imbir i pastę waniliową, wymieszaj. Kiedy masło będzie ubite, dodaj jajka, ale wbij najpierw jedno, ubij na gładko i dopiero wtedy wbij drugie i znowu ubij na gładko, aż masa będzie jednolita. Teraz dodawaj etapami mąkę i jogurt na przemian, zaczynając od mąki i kończąc na mące. Formę do baby natłuść i oprósz mąką. Wlej do niej gotowe ciasto i wstaw do pieczenia na ok. 50 min. Sprawdź ciasto patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika
Rumowy karmel
- 200 cukru trzcinowego lub kokosowego
- 60 ml wody (1/4 szklanki)
- 60 ml śmietanki (1/4 szklanki)
- 60 g masła
- 60 ml rumu (1/4 szklanki)
Cukier umieść w rondelku i dodaj wodę. Zacznij podgrzewać, cukier się roztopi i zaczniej gotować. Ważne aby go nie mieszać, można co najwyżej przechylać rondelek, żeby sprawdzić jaki ma kolor. Woda ma się zredukować, a karmel ma być ciemnobursztynowy. Na tym etapie zmniejsz ogień, dodaj sól, pokrojone w kostkę masło, zakręć rondelkiem i dodaj śmietankę. Pozwól się zagotować i zestaw z ognia. Na koniec wlej rum, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ja część polewy wylałam na babę, a część utarłam z dodatkowym cukrem pudrem na rumowy lukier, więc pokrywa rumowa wyszła podwójna.
